Actualiteiten Vpb

De vennootschapsbelasting is voortdurend in beweging: wetgeving, besluiten en jurisprudentie volgen elkaar, in een steeds hoger tempo, op. Met ingang van 1 januari 2018 zijn de aanpassing van het technisch aanmerkelijk belang in de VPB en de inhoudingsvrijstelling in de dividendbelasting, de antibelastingontwijkingsrichtlijnen (ATAD) I en II en de spoedreparatie fiscale eenheid stuk voor stuk voor de praktijk belangrijke ontwikkelingen die niet alleen het internationale maar juist ook het nationale bedrijfsleven raken. Wat dit betreft kan een heet najaar 2018 worden verwacht.

Daarnaast zijn er ook ontwikkelingen die een meer fundamentele invloed kunnen hebben op de belastingheffing van ondernemingen. Hierbij kan worden gedacht aan de nationale en internationale aandacht voor de belastingheffing van multinationale ondernemingen en de initiatieven die op dit terrein worden ontplooid door onder meer de Europese Commissie, zoals bijvoorbeeld de Common (Consolidated) Corporate Tax Base (C(C)CTB) en de zwarte en grijze lijsten van belastingparadijzen, alsmede de OECD met haar Base and profit shifting (BEPS)-pakket.

Deze actualiteitencursus brengt u op de hoogte van de laatste stand van zaken wat betreft Nederlandse (voorgenomen) wetgeving, internationale initiatieven en jurisprudentie.

Datum: 
11 december 2018
Plaats: 
Van der Valk Utrecht
Tijd: 
10.00-17.00
Prijs: 
€ 425,- (excl. BTW) inclusief digitaal studiemateriaal
Accreditatie: 

5.5 punten RB
5.5 uren NOB

prof. dr. mr. E.J.W. Heithuis

De heer Heithuis voltooide in 1990 cum laude de studie fiscale economie aan (thans) de Universiteit van Tilburg en in 2004 het doctoraalexamen Fiscaal recht aan de Universiteit van Leiden. Van 1992 tot 2007 was hij verbonden aan de capaciteitsgroep Fiscale Economie van de Erasmus Universiteit. Van 2001 tot 2007 was hij aan deze universiteit hoogleraar fiscale economie, van 2007 tot 2011 hoogleraar belastingrecht aan de Universiteit Utrecht en sinds 2011 hoogleraar fiscale economie aan de Universiteit van Amsterdam; van september 2012 tot 1 mei 2017 was hij tevens hoogleraar belastingrecht aan de Open Universiteit. Van 1990 tot 2005 was hij tevens werkzaam bij Ernst & Young Belastingadviseurs en sinds 2005 bij BDO Belastingadviseurs. Ten slotte is de heer Heithuis redactievoorzitter van het Vakstudie Nieuws, annotator in Beslissingen in belastingzaken Nederlandse Belastingrechtspraak en vaste medewerker van het Weekblad fiscaal recht.

drs. M.J.A.M. van Gijlswijk

drs. M(ichael) J.A.M. van Gijlswijk (1974) is partner en hoofd van het Tax Knowledge Center van Meijburg & Co. Hij is gespecialiseerd in onder meer vennootschapsbelasting, overdrachtsbelasting en vastgoed. Naast zijn werkzaamheden bij Meijburg & Co is hij lid van de Commissiewetsvoorstellen van de NOB, redacteur vennootschapsbelasting van NLfiscaal en docent bij onder meer de SOB en de post-doctorale Mastercourse Vastgoed aan de Erasmus Universiteit. Hij publiceert regelmatig in de diverse fiscale tijdschriften en is auteur van boeken over de fiscale eenheid, de overdrachtsbelasting en bedrijfsopvolging.